Ga speuren in je eigen historie, dat levert enorm veel gegevens en ...... plezier op!
Home » Home

Welkom op de site van Heemkundekring "Felix Walter" 
uit Langenboom.

Langenboom ligt in het noordoosten van Noord Brabant en heeft ongeveer 2200 inwoners. Het behoort sinds 1942 bij de gemeente Mill en Sint Hubert.
Daarvoor behoorde het bij de gemeente Escharen.

Heemkundekring Felix Walter is opgericht in 1975 na de herdenking van het feit dat 50 jaar daarvoor, op 10 augustus 1925, een wervelstorm het dorp teisterde. Als herinnering aan deze storm is in 1985 naast de kerk een monument opgericht: een doolhof bestaande uit vier beukenhagen die in elkaar draaien in de vorm van een tornado.
De vereniging is vernoemd naar de stichter van het dorp, de priester Felix Walter,
die rentmeester was op het landgoed Tongelaar en in 1852 een boerderij met landerijen in het gehuchtje Langenboom schonk aan de Dominicanen, die daar een klooster in stichtten.
Hierboven een tekening van dit klooster in 1864. 
Het dorp groeide rondom dit klooster. 

De naam Langenboom dateert al van veel vroegere datum.
Voor het eerst wordt de naam genoemd in een akte uit 1525.
 

Hieronder foto´s van de excursie naar het Daf-museum op vrijdag 18 oktober 2019 en de uitreiking van het 2e boek:
"Van Graspeel tot Pierdiek
"

Willy Meggelaars ontvangt het 1e boek uit handen van voorzitster Lies van Limbeek.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Excursie Keent:

Op zaterdag 13 juli 2019 maakte onze heemkundekring een fietstocht naar het prachtige natuurgebied in Keent. Twee gidsen van Brabants Landschap vertelden in het landschap over de grote verandering die de laatste jaren heeft plaatsgevonden van cultuur naar natuurontwikkeling. Hieronder enkele foto´s van deze excursie.  

Tijdens de Jaarvergadering op woensdag 18 april jl. werd onze nieuwe bidprentjes website online geplaatst. Klikt u op www.bidprentjeslangenboom.nl dan komt u op dezer nieuwe website. Hieronder enkele foto´s van de Jaarvergadering.

Hier geeft voorzitster Lies van Limbeek uitleg over het nieuwe boek, alwaar door onze heemkundekring aan wordt gewerkt, nl. over de huizen en bewoners van de Spie, Gasthuisstraat, Broekstraat enz.

Op maandag 26 november jl. hebben ong. 90 toehoorders genoten van de zeer boeiende lezing van Jan Nillesen over Langenboom en de Peel.

We hebben weer een aantal groepsfoto´s van de VGLO-school geplaatst. Nu missen we bij sommige foto´s nog namen. Wie kan ons daarbij helpen?
Ook bij "Voetbalclub SES" zijn opnieuw enkele oude elftalfoto´s geplaatst, terwijl bij "Achternamen" weer familiefoto´s zijn bijgekomen.
Ook zijn er een aantal foto´s bijgekomen bij De Rakkers
(Met dank aan Toos v.d. Kamp-Wijdeven)

-----------------------------

Excursie Kant- en Koperslagersmuseum

Op vrijdag 30 juni 2017 brachten ruim 30 leden van onze heemkundekring een bezoek aan het Kantfabriekmuseum en het Koperslagersmuseum in Horst a/d Maas.

Hieronder enkele  foto´s van dit bezoek. (Klik er op, dan komt er een vergroting)

Op 16 mei jl. brachten 7 Dominicaner paters met een medebewoonster van het klooster in Huissen een bezoek aan de kerk en het klooster in Langenboom. De 2e van links is Gerrit Braks, afkomstig uit de Langstraat in Langenboom.
Hij is nu prior van het klooster.

Op een aantal pagina's ziet u onderaan het logo van onze heemkundekring. Indien u hierop "klikt" komt u weer bovenaan bij het begin van de betreffende pagina.